روش صحیح فریز کردن موادغذایی همراه با نکاتی کاربردی
یخچال بخش مهمی از آشپزخانه شما است، جایی که میتوانید برای مدت طولانیتری مواد غذایی را ذخیره کنید تا تازه و سالم باقی بماند. اما آیا میدانستید که روشهای خاصی برای نگهداری انواع مختلف مواد غذایی در فریزر وجود دارد تا به ماندگاری بیشتر و فاسد نشدن آنها کمک کند؟ در این مقاله، نحوهی هوشمندانه فریز کردن موادغذایی در یخچال را توضیح خواهیم داد.
اصول نگهداری و فریز کردن موادغذایی بر حسب نوع آنها
در حالت کلی لازم است بدانید که محصولات تازه، انواع گوشت، محصولات لبنی و غذاهای پخته شده همگی برای نگهداری بهینه به دماها و ظروف متفاوتی نیاز دارند. مهم است که بدانید هر نوع محصولی را در کجا، در چه دمایی و در چه نوع ظروفی نگهداری کنید.
موادغذایی تازه، همچون میوه و سبزیجات
مهم است که محصولات تازه را در جایخچالی که معمولاً در پایین یخچال شما قرار دارد، نگهداری کنید. درواقع این منطقه از این جهت مناسب است که میتواند رطوبت و دمای بالاتری را در میوهها و سبزیجات حفظ میکند تا این دسته از موادغذایی برای مدت طولانیتری تازه بماند. میوهها و سبزیجات را جدا از یکدیگر نگهداری کنید تا آلودگی سبزیجات کمتر به پوستهی میوهها منتقل شود. همچنین میوههایی مانند سیب و موز که که گاز اتیلن تولید میکنند هم باید در یک ظرف یا کیسهی جداگانه نگهداری شوند.
فریز کردن موادغذایی: انواع گوشت
برای فریز کردن موادغذایی از جمله انواع گوشتهای خام ما باید از بستهبندی پلاستیکی یا فویل محکم استفاده کنید. بهطوری که از ریختن آب آن روی سایر غذاها و آلودگی سایر مواد جلوگیری شود. در کنار این مورد برای فریز کردن گوشت پخته بهتر است که آن را در یک ظرف دربسته یا یک کیسه زیپدار قرار دهید و سپس آن را در فریز بگذارید.
فریز کردن موادغذایی: محصولات لبنی
توصیه می شود لبنیات را در قفسهی بالای یخچال خود نگهداری کنید. اگر قصد دارید شیر، ماست، پنیر و سایر محصولات لبنی را در فریزر بگذارید باید همیشه آنها را در ظروف دربسته یا کیسههای زیپدار در بسته نگهداری کنید تا از فساد و آلودگی آنها به خوبی جلوگیری شود. لازم به تاکید است که حتما تاریخ انقضای هر محصول لبنی را قبل از خرید و مصرف بررسی کنید.
محصولات پخته شده با لبنیات خام و تخم مرغ، مانند کیک کدو حلوایی، پای خامهای یا موادغذایی باقی مانده که با کره خامهای تهیه شدهاند، باید در ظروف دربسته نگهداری شوند. همچنین قرار دادن این دسته از خوراکیها در یک لایهی پلاستیکی یا فویل آلومینیومی هم میتواند به تازه نگه داشتن آنها برای مدت طولانیتر کمک کند. لازم به ذکر است که بهمنظور اطمینان از ایمن بودن غذای پخته شده، باید آن را در ظروف دربسته یا کیسههای زیپدار نگهداری کرد و تاریخ پخت آن را برچسبگذاری کرد. همیشه به یاد داشته باشید غذای پخته شده را ظرف دو ساعت پس از پخت در یخچال قرار دهید و ظرف سه تا چهار روز آن را مصرف کنید.
نکاتی برای نگهداری مواد غذایی در یخچال و فریزر
در این بخش قصد داریم چند نکتهی اساسی برای نگهداری و فریز کردن موادغذایی در یخچال به روش صحیح را لیست کنیم.
مهم است که یخچال خود را در دمای مناسب (۴ درجه سانتیگراد یا کمتر) قرار دهید تا از فاسد شدن مواد غذایی جلوگیری شود. در حالت کلی مناطق مختلف یخچال باید بر اساس نوع موادغذایی انتخاب شود. درواقع گوشتها و محصولات لبنی باید در فریزر نگهداری شوند، در حالی که غذاهای پروسس شده و پخته شده باید در قفسههای پایینی یخچال قرار گیرند.
۲. اهمیت انتخاب ظروف و بستهبندی مناسب
ظروف مختلفی برای نگهداری مواد غذایی در یخچال وجود دارد که از جملهی آنها میتوان به انواع شیشه، کیسه پلاستیک، سلفون، فویل آلومینیوم و ظروف پلاستیکی اشاره کرد. به طور کلی شیشه یک گزینه عالی برای نگهداری موادغذایی است، چرا که غیر متخلخل است و بو یا طعم موادغذایی را جذب نمیکند. همچنین هیچ خطری از منظر آزادسازی مواد شیمیایی در غذا ندارند. البته در هنگام خرید حتما باید به این نکته توجه کنید که ظرف انتخابی قابلیت استفاده در فریزر و مایکروویو را داشته باشد. چرا که بسیاری از ظروف شیشهای در مواجهه با هوای سرد و گرم ترک برمیدارند و میشکنند.
در کنار آن انتخاب ظروف پلاستیکی، یک گزینهی مقرون به صرفه برای نگهداری موادغذایی است که در اشکال و اندازههای مختلفی در بازار وجود دارد. مشحصههایی همچون سبکی و دوام از جمله مزایای چنین محصولاتی است که در صورت مراقبت مناسب میتوان تا چندین بار مورد استفاده قرار گیرد. با این حال، این دسته از محصولات میتواند بوها و طعمها را در طول زمان جذب و ممکن است به مرور زمان سمومی از خود آزاد کند.
ظروف سرامیکی و فلزی برای فریز کردن موادغذایی
سرامیک گزینهای عالی برای نگهداری مواد غذایی است زیرا بو و طعم را جذب نمیکند و غیر سمی است. با این حال، این ماده میتواند شکننده باشد و در صورت افتادن به راحتی شکسته شود. از طرف دیگر فلزات بادوام هستند و خاصیت حفظ حرارت خوبی دارد، همچنین در دمای سرد و گرم قابل استفادهاند.
رایجترین انواع روکشهای موادغذایی
برخی از رایجترین انواع روکشهایی که برای نگهداری مواد غذایی استفاده میشوند عبارتند از:
فویل آلومینیومی: روشی موثر برای نگهداری مواد غذایی در یخچال، زیرا مانعی قوی در برابر رطوبت و بو است.
روکش پلاستیکی: یکی دیگر از گزینههای محبوب برای نگهداری مواد غذایی استفاده از پلاستیک است، زیرا میتوان از آن برای بستن محکم مواد غذایی و جلوگیری از قرار گرفتن در معرض هوا استفاده کرد. در کنار این موارد خوب است بدانید که استفاده از کیسههای فریزری ضد رطوبت زیپدار مانع سوختگی فریزری غذاها شوید. ورود هوا به داخل بستهبندیهای غذاهای منجمد، موجب تغییر رنگ و ایجاد لکههایی روی مواد غذایی میشود. البته غذا فاسد نمیشود اما طعم آن دیگر مانند قبل نخواهد بود. غذاها را در بستههای کوچک و به اندازه نیازتان بستهبندی کنید تا در اینصورت هم سریعتر منجمد میشوند و هم استفاده از آن راحتتر خواهد بود.
کاغذ روغنی: یک گزینه عالی برای برشته کردن و پختن خوراکیها است. همچنین نچسب است و طعم و بو را جذب نمیکند.
کاغذ مومی: مقاوم در برابر چربی است و مانعی بین مواد غذایی و سطوح دیگر ایجاد میکند که آن را به گزینهای ایدهئال برای بستهبندی ساندویچ یا نگهداری اقلام نرم مانند برشهای کیک تبدیل میکند.
یکی از دستگاههایی که برای بستهبندی کردن خوراکی طراحی و مورد استفاده قرار میگیرد، دستگاه بستهبندی وکیوم است.اگر بودجه کافی دارید استفاده از دستگاه وکیوم بهترین گزینه است. از آنجا که در این روش تمام هوای داخل بسته خارج میشود در نتیجه از یخزدگی و از بین رفتن مواد مغذی محصولات جلوگیری میکند.
۵. برچسب زدن اقلام، یکی از نکات مهم در فریز کردن موادغذایی
برچسب زدن به اقلام غذایی با تاریخ خرید یا پختن آنها کمک میکند تا مطمئن شوید که همه غذاها قبل از تاریخ انقضا مصرف شدهاند. برچسبها را مستقیماً روی ظروف یا کیسههای پلاستیکی قرار دهید. در نظر داشته باشید که اگر پس از چهار روز خوراکیهای پخته و فریزر شده را استفاده نکردید آنها را از یخچال فریزر خارج کنید و دور بریزید.
برای اطمینان از اینکه مواد غذایی را به روشی سالم در یخچال نگهداری میکنید، مهم است که به طور منظم یخچال خود را تمیز کنید. اقلام تاریخ مصرف گذشته را بیرون بریزید، قفسهها را با آب گرم و صابون پاک کنید تا ذرات غذا پاک شود. تمام واشرهای اطراف درها را از منظر علائم سایش یا آسیب بررسی کنید، زیرا ممکن است منجر به نشت هوا شود که خود میتواند عاملی برای فاسد شدن سریعتر غذاها باشد.
اگر موادغذایی به درستی در یخچال و فریز نگهداری شوند میتوانند تا مدتی تازه و خوشمزه بمانند. به خاطر داشته باشید که نکات مطرح شده در این مقاله بخش مهمی از یک سبک زندگی سالم است و میتواند با کاهش دور ریز موادغذایی به حفاظت از محیط زیست هم کمک کند. همچنین روشهای بیان شده، به شما کمک میکند بتوانید یاد بگیرید که چگونه بوی یخچال را کم و حتی از ایجاد بوی بد آن جلوگیری کنید.
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.