راهکارهایی برای رفع بوی بد پا

راهکارهایی برای رفع بوی بد پا

راهکارهایی برای رفع بوی بد پا

بوی بد پا دغدغه بسیاری از افراد به ویژه در فصل گرما است؛ مشکلی که به دلیل تجمع عرق و باکتری‌ها و در برخی موارد، عفونت‌ پا به وجود می‌آید. بوی بد پا افراد را با درجه‌های مختلفی از چالش روبرو می‌کند؛ در حالی که برخی از افراد هر از چندگاهی با این مشکل مواجه می‌شوند و سعی می‌کنند با شستن‌ پا، بوی بد را از بین ببرند، برخی دیگر حتی از درآوردن کفش و حضور در فضای بسته خانه هم می‌ترسند.

در پزشکی، به بوی بد پا برومدوز (Bromodosis) می‌گویند؛ مشکلی که راه‌حل‌های خانگی بسیار زیادی برای آن وجود دارد.

علت بوی بد پا چیست؟

پای انسان عرق بسیار زیادی تولید می‌کند و غدد تعریق بیش‌تری نسبت به دیگر قسمت‌های بدن دارد. این غدد در تمام طول روز عرق آزاد می‌کنند تا به خنک شدن بدن و مرطوب نگه داشتن پوست کمک کنند. این فرایند در همه اشخاص دیده می‌شود، اما نوجوانان و زنان باردار بیش‌تر مستعد عرق پا هستند زیرا بدن آن‌ها هورمون‌هایی تولید می‌کند که باعث تعریق بیش‌تر می‌شود. 

افرادی که در تمام طول روز در محل کار هستند، استرس زیادی دارند یا در شرایط پزشکی خاصی به‌سر می‌برند هم مستعد تعریق بیش‌تر خواهند بود. به‌طور طبیعی، باکتری‌های متفاوتی روی پا وجود دارد. این باکتری‌ها به تجزیه عرق در هنگام ترشح کمک می‌کنند و همین موضوع، باعث ایجاد بوی بد می‌شود. 

در صورتی که پای فرد داخل کفش عرق کند، سپس کفش را دربیاورد و داخل جاکفشی بگذارد و کفش بعد از مدتی خشک شود و دوباره کفش را بپوشد، باکتری‌های اضافی در پا تشکیل می‌شوند و همین موضوع می‌تواند بوی بد پا را در طول زمان تشدید کند.

بهداشت ضعیف هم یکی از علل شایع بروز برومدوز است که با شست‌وشوی مداوم پا و عوض کردن جوراب حداقل یک بار در روز می‌تواند مدیریت شود. با این حال، راهکارهای بسیار زیادی برای حل این مشکل وجود دارد که در ادامه به‌ طور کامل به هر کدام اشاره می‌کنیم.  

روش‌های رفع بوی بد پا

هر فردی می‌تواند با پوشیدن کفش‌های خاص، رعایت بهداشت پا و راهکارهای خانگی به نحوی بوی بد پا را برطرف کند. در ادامه بیش‌تر درباره راهکارهای رفع بوی بد پا صحبت می‌کنیم:‌

پوشیدن جوراب

اولین راهکار، پوشیدن جوراب است. برای آن دسته از افرادی که کفش را بدون جوراب می‌پوشند یا از صندل استفاده می‌کنند، پوشیدن جوراب می‌تواند به رفع بوی بد پا و کاهش عرق کمک کند. جوراب، به ویژه آن‌هایی که از مواد عرق‌گیر ساخته شده‌اند، عرق را جذب کرده و بوی حاصل از تجزیه را کاهش می‌دهند. 

استفاده از کفش‌های خاص

پوشیدن کفش‌هایی که در طراحی آن، بخش‌هایی برای ورود و خروج هوا به کار رفته باشد، می‌تواند به کاهش تعریق و رطوبت بیش‌تر کمک کند. عموما کفش‌هایی که از جنس پلاستیک هستند، در افزایش بوی بد پا نقش خواهند داشت زیرا در طراحی‌شان قسمتی برای تهویه هوا وجود ندارد و تعریق پا افزایش پیدا می‌کند.

پوشیدن کفش‌ و جوراب‌های متفاوت

یکی از راهکارهای مناسب برای کنترل و مدیریت این موضوع، استفاده از کفش‌ها و جوراب‌های متفاوت در طول روز است. به‌عنوان مثال، می‌توانید هنگام صبح یک جفت کفش و جوراب بپوشید و بعد از ظهر، آن‌ها را با جفت دیگری تعویض کنید. 

تعویض کفی کفش

عوض کردن کفی کفش راه‌حل دیگری است که می‌تواند در درمان و دفع بوی بد پا به فرد کمک کند. می‌توانید به‌سراغ کفی‌های ضد باکتری بروید که خواص ضدعفونی‌کننده دارند. 

لایه‌برداری پا

می‌توانید از اسکراب یا سنگ پا برای حذف سلول‌های مرده پوستی کمک بگیرید. این سلول‌های مرده همان چیزی است که باکتری‌ها دوست دارند تغذیه کنند. فردی که پاهایش بوی بدی می‌دهد، می‌تواند برای جلوگیری از تجمع باکتری‌ها در پا، ۲ یا ۳ بار در هفته از سنگ پا استفاده کند.

خوب است که هر روز پاهای خود را با صابون آنتی باکتریال هم بشویید، به‌خصوص نواحی بین انگشتان‌تان که باکتری‌های بسیار زیادی در آن تجمع می‌کنند. 

خیساندن پا در نمک

خیساندن پا در نمک به‌طور بالقوه به‌عنوان بخشی از یک روال لایه‌برداری شناخته می‌شود که فواید بسیار زیادی برای پا دارد. فرد می‌تواند یک سطل را با آب گرم پر کند و نصف فنجان نمک اپسوم در آن بریزد و به خوبی حل کند. با انجام این روش و خیساندن پا به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه در سطل، می‌توانید بوی بد پاهای خود را به میزان خوبی برطرف کنید.

خیساندن پا با سرکه

نوع دیگری از خیس خوردن پا، استفاده از سرکه است. می‌توانید یک سطل را با‌ آب گرم پر کنید و کمی سرکه درون آن بریزید؛ استفاده از سرکه سفید و سرکه سیب هر دو مفید است. در نهایت پاهای خود را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید. 

در صورت داشتن هر گونه بریدگی، زخم یا خراش، نباید از سرکه استفاده کنید زیرا باعث تحریک بیش‌تر زخم و سوزش آن می‌شود. 

استفاده از محصولات ضد تعریق

یکی دیگر از محصولاتی که می‌توانید برای درمان بوی بد پا به سراغش بروید، محصولات بهداشتی ضد تعریق است که عموما برای زیر بغل استفاده می‌شود اما در نهایت نتیجه‌ای یکسان برای پا نیز به همراه خواهد داشت و میزان تعریق این قسمت از بدن را هم کاهش می‌دهد. 

دستگاه یونتوفورزیس

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی برای افرادی که با مشکل بوی بد پا مواجه‌اند، فرایندی به‌نام یونتوفورزیس است. در این فرایند، دستگاه با رساندن جریان الکتریکی ملایم به پوست از طریق آب به‌مدت ۱۵ تا ۴۵ دقیقه، از تعریق پا جلوگیری می‌کند. 

بوتاکس

شاید برای شما جالب باشد که بدانید تزریق سم بوتولینوم یا همان بوتاکس به کف پا، می‌تواند از عرق کردن این قسمت بدن جلوگیری کرده و بوی بد را کاهش دهد. با این حال، این تزریق‌ها بسیار دردناک هستند و در برخی موارد حتی ممکن است موثر واقع نشوند. معمولا نتایج بوتاکس در کف پا بعد از ۳ تا ۴ ماه مشخص خواهد شد و باید در این بازه زمانی با پزشک و متخصص در ارتباط باشید و از آن‌ها مشورت بگیرید. 

جمع‌بندی

گاهی اوقات ممکن است به هر دلیلی پاهای شما بوی بدی بدهد که معمولا با راهکارهای خانگی قابل درمان است. در صورتی که روش‌هایی مثل لایه‌برداری، خیساندن و حتی استفاده از محصولات ضد تعریق نتیجه‌ای را که می‌خواهید به شما نمی‌دهد، با یک پزشک در ارتباط باشید تا گزینه‌های درمانی پیشرفته‌تری را در اختیارتان قرار دهد و نتایج بلندمدت و مطلوبی را برای شما به‌همراه داشته باشد. 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.