بهترین غذاها برای سلامت کلیهها
هنگامی که میخورید و مینوشید، بدن شما مواد مغذی مورد نیاز برای عملکرد صحیح بدن را جذب میکند. بیشتر مواد مغذی و مواد معدنی مورد نیاز بدن شما از طریق خون به کلیه ها منتقل میشود. در نهایت کلیههای شما این مواد مغذی اضافی را فیلتر کرده و با تولید ادرار از بدن شما دفع میکنند. اما اگر به بیماری کلیوی مبتلا هستید، حتی برخی از مواد مغذی هم میتوانند به کلیه شما آسیب برسانند و باعث نارسایی کلیوی شوند. در این مطلب از وبلاگ در این باره بیشتر بخوانید.
رژیم کلیوی چیست؟
کلیه اندامی بسیار مهم است. این اندام حیاتی مثل یک فیلتر طبیعی عمل میکند و آب و سموم اضافی را از خون خارج کرده و به کنترل فشار خون کمک میکند. متاسفانه بسیاری از افراد قدر این اندام حیاتی را نمیدانند.
بر اساس گزارشهای انجمن ملی کلیه، میلیونها نفر از مردم دچار بیماریهای کلیوی هستند. ابتلا به این نوع بیماری نه تنها بسیار هزینهبردار بوده، بلکه با دردی وحشتناک همراه است. بنابراین از همین امروز مراقبت از این اندام حیاتی را شروع کنید؛ شما باید بدانید که بیماری کلیوی یک بیماری پیشرونده است که با گذشت زمان هم بدتر میشود.
دکتر مایر میگوید: «کلیه شما در ابتدای بیماری دچار نارسایی نمیشود اما به مرور زمان از کار میافتند. بنابراین برای طولانیتر کردن این زمان تا حد امکان، باید رژیم غذایی خود را تنظیم کنید تا سعی کنید عملکرد کلیهتان را حفظ کنید.»
یک رژیم کلیوی اغلب با یک رژیم غذایی دیابتی و سلامتی قلبی ترکیب میشود تا به مدیریت سطح قند خون، فشار خون و کاهش کلسترول شما کمک کند. وقتی فردی دچار بیماری کلیوی میشود، تنها عضو درگیر بیماری او کلیه نیست و به مرور این بیماری میتواند در کنار سایر بیماریها مانند دیابت و بیماریقلبی بیاید.
با تمرکز بر رژیم غذایی که به رفع هر بیماریای کمک میکند، شانس خود را برای طولانی شدن عملکرد کلیه افزایش میدهید. مثلا یک متخصص تغذیه میتواند به شما در هماهنگ کردن تصمیمات رژیم غذایی کمک کند تا به بهترین وجه شرایطی را که میخواهید برای بهبودی خود فراهم کنید، برآورده سازید.
مایر میگوید: «نارسایی کلیه زمانی رخ می دهد که کلیه ها دیگر نتوانند عملکرد پاکسازی خود را انجام دهند. مواد زائد و مایعات در بدن جمع می شوند. تغذیه نقش مهمی در مدیریت بیماری مزمن کلیوی و پیشگیری از بیماری کلیوی با جلوگیری از تجمع سمومی که به طور معمول توسط کلیه ها دفع می شود و کاهش بار کاری کلیه ها ایفا می کند. انتخاب غذا و نوشیدنی مناسب برای سلامت کلیه ضروری است. به همین دلیل رژیم غذایی کلیوی برای افرادی است که کلیه هایش 5 درصد کار میکند یا اصلاً کار نمیکند.»
بهترین غذاها برای سلامت کلیهها
هویج
نوعی سبزی ریشه ای است که تقریباً در تمام طول سال یافت میشود. هویج برای سلامت کلیه ها مفید است، زیرا غلیظ فیبر و ذخیرهای از ویتامینهای A ، B و E است. همچنین سیستم قلبی عروقی را تقویت میکند، به بهبود سلامت چشم کمک میکند و با پیری سلولی مبارزه میکند. همچنین دارای خواص ادرار آور است و برای کبد، کلیهها و کیسه صفرا عالی است. میتوانید به راحتی از هویج در سوپ، آب میوه، سالاد و غذا استفاده کنید.
زغال اخته
مانند همه میوه های جنگلی، زغال اخته برای سلامتی عالی است و فواید زیادی دارد. زغال اخته دارای اثرات آنتیاکسیدانی قوی است. آنها به طور طبیعی غنی از فیبر و شیرین هستند. اما بهتر از همه، زغال اخته حاوی فسفر و پتاسیم است و برای کلیهها عالی است.
ماهی
توصیه می شود گوشت کمتری مصرف شود تا فشار زیادی به کلیه ها وارد نشود. با این حال، این بدان معنا نیست که شما باید پروتئین حیوانی را به طور کامل حذف کنید. به عنوان مثال، میتوانید ماهی بخورید تا نیازهای پروتئین و امگا 3 خود را تامین کنید. به خصوص ماهی “باس” جایگزین خوبی است، زیرا از جمله ماهیهایی است که دارای کمترین فسفر است و کلیهها را خسته نمیکند.
روغن زیتون
روغن زیتون اساس رژیم غذایی مدیترانه ای را تشکیل می دهد که به عنوان کلید سلامتی دیده می شود. ثابت شده است که رژیم غذایی مدیترانهای برای سلامتی عالی است. روغن زیتون سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی است. و فواید سلامتی بسیار زیاد است. بدن را سم زدایی می کند و بار کلیه ها را کاهش میدهد.
فلفل دلمهای قرمز
فلفل دلمهای قرمز منبع خوبی از چندین ویتامین، آنتی اکسیدان و فیبر است. آنها پتاسیم، فسفر و سدیم کمی دارند، بنابراین میتوانید حتی در زمانی که بیماری کلیوی شما پیشرفت میکند، به خوردن آنها ادامه دهید.
هندوانه
هندوانه از میوههای مورد علاقه تابستان است. کالری بسیار کمی دارد، بیش از 90 درصد آب دارد و با آبی که دارد به عملکرد بهتر کلیه ها کمک می کند. همچنین از نظر ویتامین ها و مواد معدنی بسیار غنی است. مهمتر از همه، به جلوگیری از بیماری های موثر بر دستگاه ادراری کمک می کند و از کلیهها محافظت میکند.
سیر
اگر کلیه های شما خسته هستند، حتما باید مصرف نمک خود را محدود کنید. اگر به دنبال طعم خوب به جای نمک هستید، سیر را امتحان کنید. این طعم دستور العملهای شما را افزایش میدهد و باعث میشود نمک را فراموش کنید. مهمتر از همه، شما میتوانید با افزودن آن به دستورالعملهای خود، از تمام مزایای سلامتی بهرهمند شوید. به ویژه سرشار از ویتامین C و B6 است و یک ضد التهاب قوی است.
آب
آب یک نوشیدنی سالم است که هیچ کالری، پروتئین، چربی و کربوهیدراتی ندارد. آبرسانی به بدن و هیدراته نگه داشتن آن فواید زیادی برای سلامتی دارد. با این حال نباید در مصرف آب زیادهروی کنی. بهترین کار این است که با پزشک مشورت کنید تا بر اساس وضعیت کلیهها و فعالیت بدنی روزانهتان متوجه شوید باید چند لیوان آب در طول روز بنوشید.
پیاز
پیاز ۶۴ کالری، ۲ گرم پروتئین، 0 گرم چربی و ۱۵ گرم کربوهیدرات دارد. پیاز به کلیهها کمک میکند تا درست عمل کنند. این ماده غذایی حاوی فلاونوئیدها و کوئرستین است که از جمع شدن ترکیبات چرب در رگهای خونی جلوگیری میکنند. کوئرستین یک نوع آنتیاکسیدان است که میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی و سرطان را کاهش دهد. پیاز دوست کلیهها است و پتاسیم کمی دارد. این مادهی غذایی همچنین حاوی «کرومیوم» است که در متابولیسم چربی، پروتئین و کربوهیدرات مفید است.
توت فرنگی
توتفرنگی ۴۹ کالری، ۱ گرم پروتئین، ۰ گرم چربی و ۱۲ گرم کربوهیدرات دارد. ویتامینها و مواد معدنی این نوع توت خوشمزه شامل ویتامین سی، منگنز، فولات (ویتامین ب ۹)، پتاسیم، ویتامین کا، ویتامین ای، ویتامین ب ۶ و… میشوند. توتفرنگی خواص آنتیاکسیدانی و ضدسرطانی دارد و برای حفظ سلامت کلیهها و قلب یک گزینهی عالی به شمار میرود. با این وجود نظرات دربارهی ارتباط بین توتفرنگی و بهبود سلامت کلیهها متناقض است. بنابراین قبل از مصرف این میوه با پزشک مشورت کنید.
غذاهایی که برای سلامت کلیه باید اجتناب کرد
اگر بیماری کلیوی دارید، باید میزان سدیم، پتاسیم و فسفر خود را در رژیم غذایی کنترل کنید. بدن هرکس غذا را به طور متفاوتی کنترل و هضم میکند. بنابراین شما باید در مورد نیازهای رژیم غذایی خاص و فردی خود با پزشک صحبت کنید.
در بالا خوراکیهای مفید برای حفظ سلامت کلیهها را معرفی کردیم. در ادامه به مواد غذایی اشاره میکنیم که برای کلیهها مضر هستند. اگر میخواهید سلامت کلیههای خود را بهبود دهید، از مصرف این خوراکیها پرهیز کنید.
در اینجا چند پیشنهاد وجود دارد:
از نمک های طعم دار مانند نمک سیر، نمک پیاز یا نمک چاشنی شده استفاده نکنید. از نمک دریا یا کوشر استفاده نکنید. برای غذاهای مورد علاقه خود مانند کره بادام زمینی، حتما به دنبال گزینههای کم نمک یا بدون نمک باشید. گوشتهای منجمد که ستهبندی شدهاند یا آنهایی که طعمدار هستند یا از قبل طعمدار شدهاند، خریداری نکنید. این اقلام می تواند شامل مرغ بدون استخوان، سینه بوقلمون، استیک، کباب، برگر و فیله گوشت باشد.
مصرف بیش از حد فسفر میتواند به کلیهها فشار وارد کند. تحقیقات نشان دادهاند که بین مصرف زیاد فسفر و افزایش خطر آسیب کلیوی بلندمدت ارتباط وجود دارد. هرچند شواهد کافی برای تأیید این موضوع وجود ندارد که فسفر منجر به آسیب کلیوی میشود. بنابراین به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.
مواد غذایی که فسفر زیادی دارند، شامل اقلام زیر میشوند:
- گوشت
- محصولات لبنی
- بیشتر غلات
- حبوبات
- مغزها
- ماهی
غذاهای غنی از پتاسیم که باید از آنها اجتناب کنید عبارتند از:
- خربزه
- طالبی
- موز
- پرتقال و آب پرتقال
- آووکادو
- آب آلو
- گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی و آب گوجه فرنگی
- لوبیا خشک
- کدو حلوایی
- سبزی پخته شده، اسفناج
- آجیل
- غلات سبوس دار
- میوه های کنسرو شده
- سیب زمینی شیرین
برخی سبزیجات نیز حاوی فسفر هستند که خوردن اینها را به 1 فنجان در هفته محدود کنید:
- لوبیا خشک
- سبزیها
- کلم بروکلی
- قارچ
- کلم بروکسل
برخی از غلات نیز باید به یک وعده در هفته محدود شوند. این غلات شامل:
- سبوس
- غلات گندم
- بلغور جو دوسر
- گرانولا
- نان سفید
- نوشابههای گازدار
کلیهها نقش مهمی در فیلتر کردن خون و از بین بردن مواد زائد از ادرار دارند. بسیاری از مواد غذایی ممکن است به حفظ سلامت کلیهها و جلوگیری از آسیب دیدن این اندام کمک کنند. در این مقاله شما را با مواد غذایی مفید برای کلیهها آشنا کرده و به چند خوراکی مضر برای این اندام اشاره کردیم.
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.