انواع گلو درد و درمان آن

انواع گلو درد و درمان آن

انواع گلو درد و درمان آن 

آیا سوزش یا گزگز در گلوی خود احساس می‌کنید؟ آیا قورت دادن آب دهان و صحبت کردن برایتان دردناک است؟ گلودرد علامتی بسیار شایع است و سالانه میلیون‌ها نفر با مشاهده آن  به پزشک مراجعه می‌کنند. بیشتر گلودردها ناراحت کننده هستند اما به مرور زمان برطرف می‌شوند. غالبا گلودردها در اثر عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد می‌شوند. اگر علائم گلودرد شما پس از چند روز از بین نرفته و علت آن را نمی‌دانید ؛ این مطلب را مطالعه کنید.

گلودرد چه علائمی دارد؟

گلودرد به عنوان فارنژیت (التهاب گلو) شناخته می‌شود و غالبا با درد، احساس خارش یا سوزش در گلو همراه است.  با این حال، علائم گلودرد با توجه به علت اصلی آن ممکن است متفاوت و متغیر باشد. معمولا گلودرد نشانه‌های زیر را دارد:

  • درد یا ناراحتی در گلو، مخصوصا هنگام بلع یا صحبت کردن
  • احساس خراش یا خامی در گلو
  • خشکی یا گرفتگی صدا
  • غدد متورم یا حساس در گردن یا فک
  • قرمزی یا التهاب در گلو
  • لکه‌های سفید یا چرک روی لوزه‌ها
  • سرفه یا عطسه
  • تب خفیف
  • سردرد یا بدن درد
  • خستگی یا بی‌حالی

انواع گلودرد را بشناسید

گلودرد انواع مختلفی دارد که هر کدام می‌توانند علل و ویژگی‌های خاص خود را داشته باشند. در اینجا چند نوع رایج گلودرد را توضیح می‌دهیم:

 فارنژیت ویروسی: شایع‌ترین نوع گلودرد است که معمولا در اثر عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد می‌شود. درمان این گلودرد معمولا یک هفته زمان می‌برد و ممکن است با سایر علائم سرماخوردگی یا آنفلوانزا مانند سرفه، عطسه و گرفتگی همراه باشد

گلودرد باکتریایی/گلودرد استرپتوکوکی: این نوع گلودرد ناشی از عفونت باکتریایی استرپتوکوک گروه A است. گلودرد استرپتوکوکی می‌تواند باعث درد شدید گلو، مشکل در بلع و تورم لوزه‌ها شود. پزشک برای درمان و جلوگیری از بروز عوارض این گلودرد آنتی‌‌بیوتیک تجویز می‌کند. 

فارنژیت آلرژیک: این نوع گلودرد در اثر حساسیت به گرده گل‌، استنشاق گرد و غبار، خوردن بعضی مواد غذایی یا استنشاق و لمس شوره حیوانات خانگی ایجاد می‌شود. این نوع گلودرد آلرژيک غالبا با عطسه، آبریزش بینی و گرفتگی گلو همراه است. 

 فارنژیت رفلاکس: بیماری ریفلاکس معده (GERD) منجر به برگشت اسید معده به گلو می‌شود و التهاب و گلودرد را در پی دارد. علائم این گلودرد پس از خوردن غذا یا دراز کشیدن بدتر می‌شود و غالبا با سوزش سر دل یا طعم ترش در دهان همراه است.

خشکی گلو: تنفس هوای خشک و به ویژه سر باعث ایجاد خشکی گلو و ناراحتی می‌شود. این نوع گلودرد با خوردن مداوم مایعات، بهبود پیدا می‌کند. 

                      

چه عواملی باعث گلودرد می‌شود؟

گلودرد می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که در ادامه به علل عمومی گلودرد اشاره می‌کنیم:

  • عفونت‌های ویروسی 
  • عفونت‌های باکتریایی
  • آلرژی
  • هوای خشک
  • عوامل محیطی
  • رفلاکس اسید
  • کشیدگی تارهای صوتی
  •  التهاب لوزه‌ها
  • آبریزش از بینی
  • صدمه و تحریک گلو 

درمان‌های خانگی و رایج گلودرد

زمانی می‌توان گلودرد یا هر بیماری دیگری را درمان کرد که علت دقیق آن شناسایی شود. با این حال، برخی از درمان‌های خانگی می‌توانند به التیام گلودرد کمک کنند، در اینجا چند نمونه درمانی رایج برای گلودرد را برایتان بیان کرده‌ایم:

 غرغره کردن آب نمک: نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم مخلوط و چند بار در روز آن را غرغره کنید. غرغره کردن آب نمک به کاهش التهاب و تسکین موقت گلودرد کمک‌ می‌کند.

مسکن‌های بدون نسخه: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن، برای تسکین درد و کاهش التهاب توصیه می‌شود.

عسل و آب گرم: مخلوط کردن عسل با آب گرم به تسکین گلودرد کمک می‌کند. عسل دارای خواص ضد میکروبی است و باعث تسکین موقت گلودرد می‌شود.

بخور آب: مقداری آب را در یک کاسه بجوشانید و حوله‌ای رو سر خود بیاندازید  و بخار آب را تنفس کنید. مرطوب کردن گلو سوزش و درد گلو را کاهش می‌دهد

دمنوش‌های گیاهی: برخی دمنوش‌های گیاهی مانند چای بابونه، چای نارون و چای کوهی برای باز کردن عروق و کاهش سوزش گلو استفاده می‌شود.

 ریشه گل ختمی: ریشه گل ختمی خاصیت نرم کنندگی دارد و با نوشیدن دم کرده آن می‌توان التهاب گلو را تا میزان خوبی کاهش داد. 

دوری از محرک‌ها: قرار گرفتن در معرض دود سیگار، هوای آلوده، مواد آلاینده و شیمیایی باعث تحریک بیشتر گلوی شما می‌شود. بنابراین بهتر است برای تسکین گلودرد از این محرک ها دوری کرد.

استراحت و آبرسانی: استراحت زیاد به بدن اجازه می‌دهد تا سریع‌تر بهبود پیدا کند. نوشیدن مایعاتی مانند آب و چای گرم یا خوردن سوپ  کمک می‌کند تا آب از دست رفته بدن جبران شود و درد گلو تسکین پیدا کند.

                        

گلودرد سرماخوردگی با استرپتوکوکی چه تفاوتی دارد؟

گلودرد استرپتوکوکی با گلودرد ناشی از سرماخوردگی  تفاوت‌هایی دارد، اگرچه هر دو باعث  احساس ناراحتی و درد در گلو می‌شوند. در اینجا چند تفاوت عمده بین این دو بیماری را بیان می‌کنیم: 

علت: گلودرد استرپتوکوکی ناشی از یک عفونت باکتریایی، به ویژه باکتری استرپتوکوک گروه A است. اما گلودرد سرماخوردگی معمولاً ناشی از یک عفونت ویروسی مانند ویروس سرماخوردگی است.

علائم: در حالی که هر دو بیماری ممکن است با گلودرد ظاهر شوند، گلودرد استرپتوکوکی اغلب علائم دیگری دارد که در گلودرد ناشی از سرماخوردگی کمتر دیده می‌شود. این علائم ممکن است شامل تب، غدد لنفاوی متورم و حساس در گردن، سردرد و در برخی موارد ظاهر شدن بثورات قرمز پوستی (تب مخملک) باشد. گلودرد ناشی از سرماخوردگی بیشتر با گرفتگی بینی، آبریزش بینی، سرفه و عطسه همراه است.

 مدت زمان: علائم گلودرد استرپتوکوکی مدت زمان بیشتری از گلودرد سرماخوردگی باقی می‌ماند. در صورت عدم درمان، گلودرد استرپتوکوکی می‌تواند تا یک هفته یا بیشتر طول بکشد. گلودرد ناشی از سرماخوردگی معمولاً در عرض چند روز بهبود پیدا می‌کند. 

عوارض: گلودرد استرپتوکوکی در صورت عدم درمان عوارضی مانند التهاب لوزه، سینوزیت، عفونت گوش و در موارد نادر تب روماتیسمی یا مشکلات کلیوی را در پی دارد. گلودرد ناشی از سرماخوردگی عموماً منجر به این عوارض نمی‌شود.

درمان گلودرد استرپتوکوکی چیست؟

گلودرد استرپتوکوکی با امصرف آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود، زیرا باید باکتری‌های عامل عفونت از بین بروند. آنتی‌بیوتیک‌ها اغلب به صورت قرص یا به صورت تزریقی مصرف می‌شوند. پنی سیلین و آموکسی سیلین، آنتی‌بیوتیک‌های رایج برای درمان گلودرد استرپتوکوکی است و سایر آنتی بیوتیک‌ها برای افرادی که به پنی سیلین حساسیت دارند تجویز می‌شود. فرد مبتلا به این گلودرد باید تا ۲۴ ساعت پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک در خانه بماند.

گلودرد التهاب لوزه با سرماخوردگی چه تفاوتی دارد؟

احتمال دارد التهاب لوزه‌ها و گلودرد ناشی از سرماخوردگی علائم مشابهی با هم داشته باشند، اما تفاوت‌هایی بین این دو بیماری وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره می‌کنیم:

 علت: التهاب لوزه‌ها معمولاً به دلیل عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد می‌شود.

التهاب لوزه‌ها: این گلودرد به طور خاص باعث التهاب لوزه‌های گلو می‌شود. اما در گلودرد همراه با سرماخوردگی،  علاوه بر لوزه‌ها سایر نواحی گلو هم ملتهب می‌شوند.

شدت علائم: التهاب لوزه اغلب علائم شدیدتری در مقایسه با گلودرد سرماخوردگی دارد. التهاب لوزه‌ها باعث درد قابل توجه گلو، مشکل در بلع، تورم لوزه‌ها و گاهی لکه‌های سفید یا زرد روی لوزه‌ها می‌شود. 

مدت زمان:  در مقایسه با گلودرد سرماخوردگی، علائم ورم لوزه برای مدت زمان طولانی‌تری باقی می‌ماند. 

 گلودرد ورم لوزه چگونه درمان می‌شود؟

اگر عامل عفونت لوزه باکتریایی باشد، پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز می‌کند. اما اگر عفونت لوزه‌ها ویروسی باشد، آنتی بیوتیک‌ها کمکی نمی‌کنند. برای هر یک از انواع عفونت گلو، اقدامات درمانی زیر ممکن است، اثربخش باشد:

  • استراحت زیاد
  • نوشیدن مایعات زیاد
  • خوردن غذاهای  آبکی و گرم 
  • پرهیز از غذاهای ترد یا تند
  • بخور آب

 توجه داشته باشید که گلودرد می‌تواند علل مختلفی مانند عفونت‌های ویروسی (مانند سرماخوردگی معمولی) یا عفونت‌های باکتریایی (مانند گلودرد استرپتوکوکی) داشته باشد. اگر به التهاب لوزه مشکوک هستید یا در مورد علائم خود نگرانی دارید، توصیه می‌شود برای تشخیص دقیق و درمان مناسب با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید. 

محصولات مرتبط

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.