متر لیزری چیست؟ | بررسی کاربردهای آن

متر لیزری چیست؟ | بررسی کاربردهای آن

متر لیزری چیست؟ | بررسی کاربردهای آن

کار اصلی یک متر لیزری فرستادن پالس نوری به سمت هدف و اندازه‌گیری مدت زمان بازتاب نور است. به این صورت که متر لیزری از راه دور، پالس را به هدف ساطع می‌کند و پالس پس از رسیدن به هدف دوباره به سمت فرستنده بازمی‌گردد این فرآیند که به آن زمان پرواز می‌گویند در واقع بر اساس این اصل استوار است که نور لیزر با سرعتی ثابت در جو زمین حرکت می‌کند.

پس از برگشتن پالس بازتاب به فرستنده، پردازشگری که در لیزر قرار دارد در کمترین زمان ممکن فاصله تا هدف را محاسبه می‌کند، در واقع متر لیزری زمان بین دو رویداد را اندازه‌گیری کرده و آن را به فاصله تبدیل می‌کند. این محاسبه با این فرمول اندازه‌گیری می‌شود: فاصله مساوی است با ضرب سرعت در زمان.

متر لیزری توانایی اندازه‌گیری فواصل زمانی تا میلیارد میلیارد ثانیه را دارد. این لیزر قادر است تا مسافت ۳۰ متر را با دقت ۳ میلی متر اندازه‌گیری کند. دقت، سرعت، ایمنی، تطبیق‌پذیری و راحتی کار از ویژگی‌های آن است که آن را از دستگاه‌های اولتراسونیک که عملکردی تقریبا مشابه متر لیزری دارند، متمایز می‌کند.

متر لیزری چه ویژگی‌هایی دارد؟

کار با مترهای اندازه‌گیری قدیمی ممکن است که ساده و قابل اعتماد باشند اما محدود هستند و از طرف دیگر شما به شخص دیگری برای گرفتن انتهای متر نیاز دارید. اما متر لیزری در عین این که سریع و دقیق است تنها به یک نفر و یک دست برای  گرفتن آن نیاز دارد و همچنین روش کار بسیار ساده‌ای دارد.

با استفاده از مترهای لیزری می‌توانید مسافت‌ها را از فاصله دور انداه بگیرید، حجم‌ها را به آن اضافه یا از آن تفریق کنید. از طرف دیگر نور لیزر متراکم و متمرکز است و مانند نور سفید پراکنده نمی‌شود. به بیان دیگر نور متر لیزری می‌تواند مسافت‌های طولانی را بدون از دست دادن شدت نور طی کند.

در واقع یک پالس متر لیزری هنگام انعکاس از هدف، همچنان شدت اولیه خود را حفظ می‌کند و این مساله برای محاسبه فاصله اجسام از اهمیت بالایی برخوردار است.

علاوه بر موارد ذکر شده یکی دیگر از ویژگی‌های مهم متر لیزری این است که زمان اندازه‌گیری مسافت مورد نظر خود، نیاز نیست نگران موانعی که بر سر مسیر قرار دارند مانند لوله‌ها یا اجسام بزرگ باشید، چرا که به راحتی می‌توانید زاویه‌ای پیدا کنید که نور لیزر به راحتی از کنار وسایل عبور کند. با کمک این دستگاه می‌توانید بدون این که مجبور باشید به مکان‌های بلند صعود کنید اندازه آن‌ها را تا سطح زمین محاسبه کنید.

بنابراین ایمنی ویژه‌ای که متر لیزری برای کاربرانش به همراه دارد و آن‌ها را در مکان‌های خطرناک محافظت می‌کند بسیار ارزشمند و با اهمیت است. در واقع متر لیزری قادر است کارهایی انجام دهد که شما از عهده آن‌ها بر نمی‌آیید.

 

موارد استفاده متر لیزری

متر لیزری امروزه در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد. از تهیه نقشه از کف اقیانوس و نقشه‌های توپوگرافی از پوشش گیاهی گرفته تا مصارف ورزشی می‌توان از متر لیزری استفاده کرد. ارتش و علوم نظامی یکی دیگر از زمینه‌هایی است که به طور گسترده می‌توان از متر لیزری در آن بهره برد. از این وسیله برای محاسبه دقیق مسافت اهداف تیراندازها و توپخانه‌ها، شناسایی اهداف و همچنین ساخت تجهیزات مهندسی و نظامی به طور گسترده استفاده می‌شود.

 

 

                                                   

 

 

 

مهندسان و طراحان در ساخت مدل های سه بعدی اشیاء می‌توانند از متر لیزری بهره بگیرند. شکارچیان و گلف بازان هم از جمله کسانی هستند که به متر لیرزی به چشم یک ابزار همیشگی و کاربردی نگاه می‌کنند.

مزایای استفاده از متر لیزری

متر لیزری از سرعت و دقت بالایی برخوردار است.

کار کردن با این ابزار بسیار ساده است.

متر لیزری بسیار سبک است و به راحتی می‌توان آن را حمل کرد.

مترهای قابلیت برآورد متراژ تا ۲۵۰ متر را برخوردار است.

این متر از سرعت بالایی در اندازه گیری برخوردار است.

متر لیزری امکان دور از دسترس از جمله سقف و هم چنین اندازه‌گیری ارتفاع را فراهم می‌سازد.

استفاده از این متر نیاز به نفر دومی برای نگه داشتن آن ندارد.

                                                      

معایب استفاده از متر لیزری

متر لیزری هم مانند هر وسیله دیگر، به علاوه مزایای که دارد معایبی نیز دارد. به طور کلی می‌توان گفت محدودیت استفاده از این وسیله در مکانی بدون مانع و همراه با دید مستقیم است.

همچنین این گونه متر‌ها قابلیت اندازه گیری مکان‌های قوسی شکل را برخوردار نیست. در برخی از موارد دیده شده است که در فواصل طولانی، پرتوهای لیزری و دچار واگرایی می‌شود.

به این علت که امر مجاورت نور لیزر با حباب‌هی موجود در هوا است. این گونه حباب‌ها مانند یک لنز عمل می‌کند و تغییراتی تقریبی در اندازه‌های میکروسکوپی تا نصف ارتفاع مسیر پرتور لیزر ایجاد می‌کنند.

یکی از دیگر از معایب کار با این دستگاه، این است که انعکاس نور در اجسام مختلف متفاوت است، نمونه اجسامی که تمایل به جذب یا پراکندگی نور دارند، برگشت و انعکاس نور را به دستگاه فرستنده کاهش می‌دهند. در چنین مواقعی باید از دستگاهی با امکان جابه‌جایی فاز استفاده شود.

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.