ابزار یراق و انواع آن ها
دستگیره در هوشمند - دستگیره دو تکه رزت سه آ - دستگیره توکار ملونی - جک آرام بند تسا - سیلندر درب تسا
یراق آلات و ابزار یراق واژههایی هستند که شاید کمتر شنیده باشید اما با نگاهی اجمالی به اطراف خود، طیف گستردهای از آنها را میبینید که بدون آنکه متوجه شوید، روزانه با آنها سر و کار دارید.
تاریخچه ساخت یراق به روزگاری برمیگردد که ذوب کردن فلزات رواج پیدا کرد. برای این کار فلزات را ذوب کرده و با استفاده از قالبهای ویژه به شکل موردنظر در میآوردند. در ابتدا واژه یراق به افسار و زین چهارپایان و پس از آن درگذر زمان به انواع سلاح و ابزارآلات فلزی مانند شمشیر و نیزه اطلاق میشد؛ اما این واژه امروزه کاربرد متفاوتتری پیدا کرده است.
در واقع به مجموعه وسايل فلزي كه با ذوب كردن فلز و شكل دادن با قالب ساخته شده است يراق میگویند.
ابزارآلات و یراق آلات چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
به مجموعه وسايل فلزي كه با ذوب كردن فلز و شكل دادن با قالب ساخته میشوند يراق و به مجموعه وسایل و دستگاههایی ساده و پیچیده، دستی یا برقی و… که انجام کارهای مختلف را برای ما راحتتر کرده و به روند انجام فعالیت ها سرعت میبخشند ابزار گفته میشود.
ابزارآلات به چند دسته تقسیم میشوند؟
ابزارآلات از نظر منبع تغذیه یا نیروی محرکه به شش گروه تقسیم میشوند که عبارتند از: ابزارآلات دستی، برقی، شارژی، بادی، بنزینی و هیدرولیکی
ما در زندگي روزمره در خانه، محل کارمان، فضای عمومی و… از يراق بسيار استفاده ميكنيم.
از پرکاربردترین یراق آلاتی که همه روزه با آنها سر و کار داریم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• لولا و لوازم جانبی لولا
• جک و پاوریونیت
• ریل و لوازم جانبی ریل
• اکسسوری و ارگانایزر
• هنگر
• گالری کابینت
• پیچ، اتصالات و نگهدارنده طبقه
• قفل
• پایه کابینت و کلیپس پایه
• مگنت
• دستگیره
• چراغ و پریز
• داکت و قاب داکت
ابزارها اما مجموعه وسایل و دستگاههایی ساده و پیچیده، دستی یا برقی و… هستند که انجام کارهای مختلف را برای ما راحتتر کرده و به روند انجام فعالیت ما سرعت میبخشند.
به همین جهت عموماً به مجموعه ابزارها و متعلقات دیگر ابزار یراق گفته میشود و از واژه ابزار یراق برای اشاره به این دو گروه استفاده میشود.
ابزارآلات نیز همچون یراق آلات دارای دسته بندیهای گوناگونی هستند که در ادامه این مطلب به معرفی اجمالی هر دسته میپردازیم.
در درجه اول ابزار یراق از نظر منبع تغذیه یا نیروی محرکه خود در دستهبندیهای مختلف قرار میگیرند. مطابق این دسته بندی ابزارها به ۶ گروه تقسیم میشوند.
دستی
ابزار یراق دستی سادهترین، پرکاربردترین و متنوع ترین وسایل میان عموم مردم هستند. نیروی محرکه این محصولات نیروی دست کاربر بوده و از منازل تا کارگاهها و کارخانههای بزرگ همه و همه برای انجام بسیاری از فعالیتهای روزانه از این دسته از محصولات استفاده میکنند.
(چکشها، انبرها، آچارها، ارههای ساده، منگنه کوب ها و… در این گروه قرار میگیرند)
برقی
محصولات برقی، گروه دوم و بسیار مهمی هستند که پس از انواع دستی دارای گستردهترین تنوع میان ابزار یراق ها میباشند. منبع تغذیه این دسته انرژی برق بوده و از موتورهای مختلفی جهت تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی استفاده میکنند. استفاده از دستگاههای برقی سرعت فعالیت کاربر را به صورت چشم گیری افزایش میدهد اما به همان اندازه امکان ورود آسیب به سطح کار یا کاربر نیز وجود دارد.
به همین دلیل پیشنهاد میشود برای بکار بستن این محصولات ابتدا نحوه کار با آنها را آموزش دیده و نکات ایمنی را فراموش نکنید.
انواع دریلها، فرزها، ارههای برقی، پیستولههای برقی، کمپرسورها، کارواشها، اینورترها، ژنراتورها، بتنکنها و… اعضای این گروه بزرگ هستند.
شارژی
ابزارآلات شارژی در نوع عملکرد شباهت بسیاری به محصولات برقی داشته و اصلیترین تفاوت میان آنها منبع انرژی این دو گروه است. لوازم شارژی همانطور که از نامشان پیداست با استفاده از نیروی باتری فعالیت میکنند. این دسته عموماً دارای بدنهای کوچک، کم وزن و ارگونومیک هستند که محدودیتی در جا به جایی نداشته و به راحتی در محیطهایی که دسترسی به برق مستقیم وجود ندارد مورد استفاده قرار میگیرند.
امروزه و با گذشت زمان برندهای مختلف در تلاش هستند تا از تمام محصولات برقی خود نمونههای شارژی نیز تولید کنند که این هدف تا حد زیادی میسر شده و امروزه بسیاری از محصولات برقی، نمونه شارژی باکیفیتی دارند که تولید و به بازار عرضه شده است.
بادی
مزیت ابزار بادی نسبت به مدلهای برقی یا شارژی این است که دستگاههای بادی ساختاری سادهتر و در نتیجه استهلاک پایینتری دارند و تنها ایراد آنها محدودیت در جابجایی است.
در خطوط تولید بزرگترین کارخانهها نیز معمولاً از ابزارهای بادی برای ساخت و مونتاژ استفاده میشود. بهطور کلی محصولات بادی یا پنوماتیک (Pneumatics) به دستگاههای خط مونتاژ و خط تولید نیز معروفاند. آنها معمولاً بسیار پرقدرتتر و کمهزینهتر از دستگاههای برقی هستند و با داشتن کاربردهای بسیار در صنایع و مشاغل مختلف بسیار نیز مورد توجه قرار میگیرند.
به عنوان مثال برای ابزار یراق این دسته میتوان به میخکوبها، منگنه کوبها و دریلهای بادی اشاره کرد.
بنزینی
دستگاههای بنزینی از بنزین به عنوان منبع تامین انرژی استفاده کرده و با موتورهای درون سوز دو زمانه کار میکنند.
موتورهای درون سوز در دو نوع چهار زمانه و دو زمانه وجود دارند که چهار زمانهها عموما در ساخت اتومبیلها بکار گرفته میشوند و دو زمانهها در ساخت ابزارآلات بنزینی.
نحوه عملکرد موتورهای درون سوز دوزمانه به این صورت است:
پس از اضافه کردن ترکیبی معین از روغن و بنزین به داخل موتور، پیستون داخل سیلندر به سمت پایین و سپس به سمت بالا حرکت میکند. بعد از چند بار هندل زدن توسط کاربر، پیستون با سرعت بیشتری به سمت بالا و پایین حرکت کرده و در هنگام بالا آمدن ترکیب روغن و بنزین و هوایی که از کاربراتور عبور کرده را فشرده میکند. برخورد مولکولهای این مایعات در صورت فشرده شدن گرمایی تولید میکند که برای مشتعل شدن و انفجار تنها به جرقهای کوچک احتیاج دارد.
جرقهای که توسط کوئل و شمع به وجود میآید و موجب انفجار ترکیب روغن و بنزین میشود. همین انرژی آزاد شده در طول ادامه کار موتور، نیروی لازم برای حرکت خطی پیستون داخل سیلندر را محیا خواهد کرد.
ارهها، حاشیه زن ها و شمشادزن ها جزء گروه ابزار یراق بنزینی هستند.
هیدرولیکی
هیدرو لیک واژه یونانی بوده و کلمه هیدرولیک از آن نشأت گرفته است و معنی آن جریان حرکت در مایعات میباشد.
منظور از هیدرولیک، همان هیدرولیک روغنی است و حوزه کاربرد هیدرولیک روغنی استفاده از انرژی استاتیکی و دینامیکی آن در مهندسی کنترل برای انتقال و تولید نیرو و انتقال سیگنالها است.
ابزارهای هیدرولیکی زير شاخه هاي متنوعي دارند. دستگاههای پالايشگاهي نيز از اين دسته ميباشد. محصولاتی همچون چكش هيدروليك، وايبرو ريپر هيدروليكي، دريل واگن هيدروليك، جکهای روغنی و … در این دسته قرار میگیرند.
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.